Soms voelen docenten zich belemmerd om les te geven over seksuele diversiteit. Daar is wat aan te doen.
Belemmeringen:
- methodevastheid
- tijdgebrek
- angst voor heftige emoties
Oplossingen:
- Kijken naar jezelf
- De aandacht spreiden
- De aandacht integreren
- Aansluiten bij de wereld van de leerlingen
Belemmeringen
1. Methodevastheid
Op het moment dat docenten een maatschappelijk gevoelig onderwerp – zoals seksuele diversiteit – uitgebreid willen bespreken, kiezen zij eerder voor de dialoog dan voor een lespakket. Maar meestal volgen docenten de methoden die zij al hanteren. Helaas ontbreekt in veel methoden de aandacht voor seksuele diversiteit, of ze is beperkt of optioneel. Uitgevers voeren zelf verschillende redenen aan waarom zij de aandacht voor seksuele diversiteit in de schoolboeken beperkt houden. (Verder lezen: ‘Gewoon doen’)
2.Tijdgebrek
Zowel in het po als vo geven docenten aan dat ze in het curriculum te weinig tijd hebben om les te geven over maatschappelijk moeilijke onderwerpen. En er zijn zóveel onderwerpen die belangrijk zijn. (Verder lezen: ‘Maatschappelijke thema’s in de klas’, p.52)
3. Angst voor heftige emoties
Eén van de meest voorkomende hindernissen voor docenten is dat ze opzien tegen heftige emoties in de klas. School & Veiligheid heeft een training & handboek gemaakt, waarmee je leert om gevoelige onderwerpen te bespreken in de klas: ‘Je hebt makkelijk praten’.
Oplossingen
Lef krijgen om eraan te beginnen, kun je krijgen door:
A. Kijken naar jezelf
Jouw gedachten. Begin met na te denken over je eigen emoties en gedachten over homoseksualiteit, biseksualiteit, transgenders. Door hierop te reflecteren en vervolgens te bepalen of je die gedachten en emoties wel of geen plek geeft in het gesprek met de leerlingen, help je jezelf over een belangrijke drempel heen.
Jouw vaardigheden. Je kunt je op verschillende punten voorbereiden: de beginsituatie van de leerlingen uit je klas – de gesprekstechnieken die je kunt hanteren – enige kennis over het onderwerp. Daarna moet je het gewoon dóen. Dan reflecteren op wat beter kan en samen met collega’s bespreken.
B. De aandacht spreiden
Het thema ‘seksuele diversiteit’ heeft veel aspecten. Bij thematische spreiding denk je na over welke aspecten van het thema bij verschillende vakken aan de orde kunnen komen:
· technisch seksueel en relationeel aspect (denk aan biologie),
· een sociaal aspect (denk aan de mentorles),
· een maatschappelijk aspect (denk aan maatschappijleer),
· een historisch aspect (denk aan geschiedenis),
· een levensbeschouwelijk aspect (denk aan levensbeschouwelijke vorming).
Uiteraard kun je dit het beste met collega’s oppakken. Door spreiding sta je er niet alleen voor.
Lessuggesties per vakgebied staab bij: ‘Zet het op de Agenda’.
C. De aandacht integreren
Het thema ‘seksuele diversiteit’ heeft veel raakvlakken met andere onderwerpen. Denk aan identiteit, respect voor de ander of genderstereotypen. Door seksuele diversiteit in je lesprogramma met andere thema’s te verbinden, maak je het begrip eenvoudiger. Je kunt dit doen door af en toe een lhbt-voorbeeld te gebruiken of door er dieper op in te gaan.
D. Aansluiten bij de wereld van de leerlingen
Welke onderwerpen maken direct deel uit van de leef- en denkwereld van de leerlingen waarmee je`het onderwerp kan verbinden? Daardoor kan het makkelijker zijn om een gevoelig onderwerp te bespreken. Op Twitter geeft Gay&School dagelijks tips hoe de actualiteit kan helpen om seksuele diversiteit in de klas te benoemen.