Gay&School onderhoudt een aantal boekenlijsten waarin het thema seksuele diversiteit voorkomt. Soms is dit het hoofdthema van het boek, soms is het een bijkomende verhaallijn. De boeken kunnen door de schoolbibliotheek worden aangeschaft om het aanbod diverser te maken. Leerkrachten kunnen de boeken ook bewust inzetten in de les. Lees meer hierover in het artikel:
> Respect door een boek
Twee manieren om boeken actief in te zetten op de basisschool, is het gebruik van boeken met lesbrieven of boeken met kleurplaten. Naast onze overzichtspagina’s met àlle boeken, selecteerden we hieruit:
> Boeken met lesbrieven
> Boeken met kleurplaten
Prentenboeken met een roze randje
De ‘prentenboeken met een roze randje’ bestaan eigenlijk uit twee soorten. Er zijn boeken waarin kinderen twee vaders of twee moeders hebben. Andere boeken gaan over het thema dat iedereen anders en uniek is.
Tips Hoe gebruik je 'prentenboeken met een roze randje' in de klas?
Niks bijzonders: doe het gewoon. Kies gewoon eens een boek met een beetje een ander thema.
Bedenk van te voren welke vragen er over dit thema uit de klas kunnen komen. Of stuur bewust op bepaalde onderwerpen uit het boek door hier zelf over door te vragen.
- Bij elk boek hebben we aangegeven als er een lesbrief bij hoort.
- Bij veel prentenboeken hoort een kleurplaat. Terwijl de kinderen kleuren, zal het voorgelezen verhaal rustig bezinken en komen er misschien nieuwe vragen bij ze op.
- Je kunt een powerpoint maken van de plaatjes in het boek, zodat iedereen via het digibord kan meekijken.
- De Stichting Lezen heeft een (digitale) folder met tips over voorlezen op de basisschool.
- Ook de site van de Nationale Voorleesdagen geeft goede voorleestips.
- Op de website van Rutgers staan tips over 'Lesgeven in de liefde' in het algemeen.
Tienerboeken met een roze randje (12-18 jaar)
Hoe zet je boeken/literatuur in op de middelbare school om hiermee leerlingen meer respect voor seksuele diversiteit te leren (kerndoel 43)? We voelen allemaal aan dat dit moet kunnen, maar het zou handig zijn om tips te krijgen hoe je dat nu precies praktisch aanpakt. Wat kun je hoe bereiken en waar zitten mogelijk valkuilen?
Lees verder Op dit moment heeft Gay&School helaas nog níet zo'n handige tippenlijst met do's & dont's. Die staat nog op ons verlanglijstje.
Wel deden we al in 2011 een aantal lessuggesties voor het vak Nederlands op het vo.
Judith de Lang, docent Nederlands, doet onderzoek naar deze vraag en zij schreef in 2017 een klein artikeltje in een themanummer over seksuele diversiteit van het tijdschrift Van12tot18, waarvoor wij de gastredactie deden. Hierin gaat ze kort in op drie boeken, die ook in onze boeken lijst zijn opgenomen. Open de pdf van dit artikeltje >>
Wedstrijden en andere leesbevorderende evenementen in 2017/18 heeft de Stichting Lezen in een folder bijeengezet: Lezen in de Klas. Dit soort evenementen kunnen een goede aanleiding zijn eens een 'roze boek' te gebruiken.
Heel veel algemene tips over boeken en verhalen in het po, vo en mbo staan in de uitgave Over boeken gesproken en op de website Lezen in het vmbo.
Ten slotte is het sowieso prettig voor tieners hun eigen wereld terug te vinden in de schoolbieb èn juist kennis te kunnen maken met nieuwe werelden.
Aanvulling van de tienerboeken: Queerboeken.nl
Vanaf Valentijnsdag 2019 bestaat er een website met lhbt-boeken, die gedeeltelijk ook geschikt zijn voor tieners vanaf 12 jaar, onder meer met een ‘roze literatuurlijst’. Lees hieronder meer over deze website: Queerboeken.nl. Voorlopig handhaaft Gay&School ook nog de onderstaande beschrijvingen van scholierenboeken met een roze randje. Maar kijk ter aanvulling zeker ook op Queerboeken.nl.
Boekenlijstboeken met een roze randje
Op Valentijnsdag 2019 zag een prachtige nieuwe boekenlijst het licht: Queerboeken.nl. Deze website vol lhbt-boeken wordt samengesteld door COC Nederland en De Leescoalitie (hierin zitten onder meer de Stichting Lezen, de clubs achter de boekenweken en de bibliotheken): mensen die weten waar ze het over hebben dus. Ook fijn: vier keer per jaar maken ze een update van de lijst.
Wat staat er op Queerboeken.nl?
Om te beginnen: wat betekent ‘queer’? Volgens de GSA-begrippenlijst is iemand die zichzelf queer noemt: “Iemand die zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekent of dit afwijst. In het Engels is queer juist een parapluterm voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is.”
De boeken op de lijst zijn geschikt voor scholieren en studenten. De leeftijdscategorieën zijn niet helemaal helder, maar de selectie is niet gericht op kinderen jongeren dan 12 jaar. Het gaat zowel om romans van Nederlandse en Vlaamse schrijvers als vertalingen naar het Nederlands. Belangrijk: je kunt selecteren op boeken die geschikt zijn voor de boekenlijst. (Check wel altijd bij je eigen docent!)
Door de komst van
Queerboeken.nl hoeft Gay&School in principe geen young adult boeken meer op de site te plaatsen. De boeken uit dit genre die al op onze website stonden, laten we voorlopig nog wel even staan.
<< Terug naar alle ‘Leesboeken met een roze randje’