In deze rubriek staan diverse soorten beeld en geluid die gebruikt kunnen worden in de klas: televisieprogramma’s, films, documentaires, video’s, muziek, etcetera.
(Het is helaas te arbeidsintensief gebleken deze rubrieken echt up to date te houden. Toch laten we deze items voorlopig staan, omdat ze nog steeds goed bruikbaar zijn in de klas.)
Lhbt op tv
Hieronder tref je een aantal (fragmenten uit) televisieprogramma’s en -series over het thema seksuele diversiteit. Alle filmpjes zijn mogelijk geschikt om als docent in je eigen les te gebruiken om op je eigen manier het gesprek over diversiteit te starten. Fragmenten voor diverse leeftijden staan door elkaar. Deze pagina is bijgehouden tot 2016 aangevuld. Nieuwere tv-items zijn ook te vinden op de website Iedereenisanders.nl bij de films en filmpjes.
De Dokter Corrie Show
2015 | Dokter Corrie (Martine Sandifort) praat in deze show van de NPO/ZAPP over seksualiteit en vraagt bekende Nederlanders hoe zij de puberteit hebben ervaren. Een van de thema’s in 2015 was homoseksualiteit. Kun je eigenlijk zien of iemand homo of hetero is? Dokter Corrie praat met verschillende koppels over hun relatie. BN’er in deze aflevering is Rik van de Westelaken. Dokter Corrie is gemaakt voor 9-12 jarigen.
Kijk hier de aflevering over homoseksualiteit via de Dokter-Corrie-website van ZAPP.
Om deze aflevering in de klas te gebruiken, stelt Rutgers voor om hiervoor het hoofdstuk ‘Verliefd en verkering’ te gebruiken van het Rutgers-lesprogramma Relaties & Seksualiteit. Download gratis Verliefd en verkering.
Uit de kast
2010 – 2015 | De KRO verzorgde vijf jaar uitzendingen over jongeren (ouder dan 18 jaar) die met hulp van presentator Arie Boomsma ‘uit de kast’ kwamen in het gelijknamige programma. Boomsma en zijn team volgden de jongeren in deze periode en staan hen bij. Hierdoor krijgt de kijker inzicht in de problemen waar gay jongeren tegenaan kunnen lopen. In diverse verhalen spelen klasgenoten en de school een rol in dit proces. In 2018 of 2019 lijkt de serie voortgezet te worden.
Alle afleveringen zijn online te bekijken.
Brugklas
2014 | Scripted-realty jeugdserie waarin een groep leerlingen gevolgd wordt tijdens het eerste jaar op de middelbare school. Er zijn diverse afleveringen waarin seksuele diversiteit een rol speelt.
Uitzending 26 mei 2014 – Eva heeft in de stad Fiens moeder (conrector De Wilde) gezien, met een andere vrouw.
Uitzending 17 juni 2014 – Rick worstelt met zijn seksuele geaardheid. Hij weet niet of hij nou op jongens of meisjes valt.
Uitzending 24 juni 2014 – Niek is gek op zingen en dansen, maar schaamt zich daar een beetje voor. Hij is bang voor homo uitgemaakt te worden.
Uitzending 5 november 2014 – Femkes lesbische moeder komt op school om te praten over homoseksualiteit. Ze hoopt dat dit tot meer acceptatie zal leiden. Maar dan komt Femke er op een vervelende manier achter hoe gevoelig dit is.
Huisje Boompje Beestje – Ik heb twee papa’s
Uitzending 11 februari 2013 – Is er in elk gezin eigenlijk een vader en een moeder of kan het ook anders? Voor een homoseksueel koppel is het niet zo makkelijk om een kind te krijgen. Carlijn gaat op onderzoek uit. Huisje Boompje Beestje is een serie van NTR-SchoolTV voor groep 3 en 4.
Films
Film in de klas is een krachtige, effectieve en leuke manier om aan de slag te zijn met respect voor seksuele diversiteit en gender. Als het op de juiste manier wordt ingezet.
In het voorjaar van 2018 publiceerde Movisie een handleiding met werkvormen, tips en filmtitels over het effectief gebruiken van film in de klas, gebaseerd op onderzoeksuitkomsten. De adviezen uit deze handleiding gaan wij zeker verwerken op onze website. Voorlopig verwijzen we naar deze publicatie: Doing it for optimal impact, Tips voor effectiever discriminatie verminderen over LHBTI’s in voorlichtingen, trainingen en workshops.
Op dit moment is het te arbeidsintensief om op deze website films te bespreken die effectief in het onderwijs kunnen worden ingezet, plus daarbij suggesties te doen hóe deze film kan worden gebruikt.
De website iedereenisanders.nl (van Movisie) heeft wel een verzameling films op de site staan. Deze site is bedoeld voor jongeren. De films zijn dus niet uitgekozen omdat ze geschikt werden bevonden op school te gebruiken. Maar ongetwijfeld staan er films bij die hier geschikt voor zijn.
Muziek & YouTube
Muziek is een leuke manier zijn om bezig te zijn met taal in combinatie met een onderwerp zoals homoseksualiteit of genderidentiteit. Ook video’s op YouTube, bijvoorbeeld van populaire vloggers, sluiten vaak direct aan op de belevingswereld van de leerlingen.
Je leerling helpt wel
Op dit moment is het echter te arbeidsintensief voor ons om de actualiteit hierin bij te houden. Zoek je toch een actuele song of video? Vraag het eens aan je leerlingen, grote kans dat zij zelf met goede voorbeelden komen. Als er een GSA op school actief is, zijn zij de perfecte vraagbaak!
Tot 2015 plaatsten we regelmatig filmpjes en songs op de site. Deze zijn nog terug te vinden in de Word-documenten: Songteksten lhbt en YouTube lhbt.
Playlist Lentekriebels over diversiteit
‘Anders?!’ is in 2018 het thema van de Week van de Lentekriebels. Rutgers maakte speciaal hiervoor een toffe YouTube playlist over seksuele diversiteit voor het basisonderwijs!
Youtube-video’s op Iedereenisanders.nl
De website iedereenisanders.nl (van Movisie) heeft ook een leuke verzameling filmpjes op de site staan. Misschien zit hier iets bij voor in de klas?