2012 – 2019 | Zeeuwse vo-scholen werden vanaf 2012 gestimuleerd om het convenant ‘Iedereen op school veilig en gezond!’ te tekenen, waarin expliciete aandacht was voor lhbt-leerlingen. Een leerling en een GGD-medewerker vertellen eind 2017 over het project. (Met aan het eind van dit artikel een 2019-update voor het po.)
Respect voor verschil
Door het convenant te ondertekenen laat de school zien dat ze zich er structureel voor inzet dat de leerlingen gezonde en veilige keuzes leren maken m.b.t. seksualiteit en seksuele identiteit. Ook leren leerlingen om respectvol om te gaan met elkaars verschillen in religie en afkomst.
Menukaart en bijdrage
Scholen die het convenant ‘Iedereen op school veilig en gezond’ hebben ondertekend, gaan aan de slag met lesmethoden en voorlichtingsactiviteiten, waaruit zij een keuze kunnen maken via een digitale menukaart. Hierop staan onder meer de lespakketten ‘Lang leve de liefde’ en ‘de Rubenles’. In de periode van 2012 tot 2018 konden de scholen hiervoor een stimuleringsbijdrage ontvangen van 300 euro per jaar. Het convenant is opgezet door GGD Zeeland en het Anti Discriminatie Bureau Zeeland.
17 van de 20 scholen doen mee
Tessa Goorsenberg, trekker van het project, vertelt op Paarse Vrijdag 2017 aan Omroep Zeeland dat het project goed loopt, maar dat er met reformatorische scholen (zoals het Calvijn College) gezocht wordt naar maatwerk, omdat deze scholen seksuele diversiteit niet wensen te behandelen als de andere Zeeuwse scholen.
De 19-jarige Borre ondervond in de praktijk hoe intolerante medescholieren zijn leven moeilijk maakten omdat hij op jongens valt. Nu hij actief is in de GSA van de school en de pestkoppen van school zijn, heeft hij eindelijk een normaal leven gekregen. Hij juicht het toe dat zijn school van plan is aandacht voor seksuele diversiteit in te passen in een doorlopende leerlijn.
Bron: ‘Schelden, opwachten, duwen en trekken. Alleen omdat je homo bent’ Omroep Zeeland, 8 december 2017
Update zomer 2019
In schooljaar 2019/2020 voeren de regenbooggemeenten Goes en Middelburg het project ‘Seksualiteit in de basis’ uit. Alle 46 basisscholen in de twee gemeenten (regulier en speciaal onderwijs) krijgen dit jaar een aanbod met daarin: een lespakket, deskundigheidsbevordering voor docenten, ouderavonden met het thema Relaties en Seksualiteit en Seksuele diversiteit. De scholen kunnen kiezen uit het po-pakket ‘Kriebels in je buik’ van Rutgers of het reformatorische ‘Wonderlijk gemaakt’. Lees verder >>