De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Van kleuters tot mbo-studenten: iedereen heeft wel eens met verliefdheid te maken.
Ieder jaar op 14 februari
Sommige leraren maken van Valentijnsdag echt een thema; anderen laten het passeren. De leerlingen geven elkaar in ieder geval soms briefjes en cadeautjes. Soms anoniem en soms – aangemoedigd door de vrienden – heel erg openbaar. Veel vriendinnen geven ook hun ‘bestie’ iets liefs. En op het vo worden soms zelfs rozen-acties georganiseerd.
Wat kun je doen met Valentijnsdag?
Een vrolijke dag. Maak er vandaag vooral een vrolijke dag van. Vier de liefde. Vier de vlinders. Wat zijn eigenschappen van mensen waar je verliefd op kunt worden? Leuk dat jongens èn meisjes die eigenschappen kunnen hebben!
Bewuste woordkeus. Als je het altijd over de combinatie vriend/vriendin hebt, tegen jongens en tegen meisjes, geef je aan dat jij als leraar iedere liefde accepteert. “Kelly, durf jij met ons te delen of je wel eens een valentijnskaartje hebt gekregen van een vriendje of vriendinnetje?”
Bespreken. Je zou Valentijnsdag ook kunnen aangrijpen om het onderwerp seksuele diversiteit bewust te bespreken. Kun je kiezen op wie je verliefd wordt? Kun je de ene keer op een jongen vallen en de volgende keer een meisje erg leuk vinden? Zijn er ook mensen die nooit verliefd worden? Wat doe je als blijkt dat iemand verliefd op je is, terwijl jij dat niet bent (of dat nu een jongen of een meisje is)?
Lees een boek voor / bespreek een boek. Positieve verhalen over verliefde mensen, zijn er genoeg – voor kleuters tot mbo-studenten. In onze boekenlijsten vind je voor alle leeftijden verhalen waarin nu eens twee prinsesjes of twee surfboys op elkaar verliefd worden. Queerboeken.nl publiceerde een digitale bundel met vijf verhaalfragmenten waaromheen rond Valentijnsdag een soort verkiezing kan worden gehouden.
GSA Valentijnstips. Heeft jouw school een GSA? Motiveer de leerlingen van de GSA om ruim voor 14 februari (sommige docenten hebben een lange opwarmtijd…) de leraren langs te gaan om te bespreken of zij iets kunnen verwerken in hun lessen op Valentijnsdag. Hoe creatiever de leerlingen zijn, hoe gemakkelijker het ze de leraren maken. Op de website van het GSA-netwerk staan erg leuke Valentijnsdagtips zoals een taartenbakwedstrijd!
Voor de kleuters een kleurplaat. Als je de kinderen met Valentijnsdag kleurplaten met hartjes en verliefde mensen laat inkleuren, geef hen dan ook de mogelijkheid een kleurplaat te kiezen met twee verliefde jongetjes/meisjes. Gay&School stelde een Kleurplatenpagina samen met een grote keus uit gratis kleurplaten.
Week van de Liefde. Sinds 2018 promoot Rutgers om in het vo/mbo bij Valentijnsdag aan te haken met de Week van de Liefde. Dit is een welkome voortzetting van de Week van de Lentekriebels, die leerlingen al kennen van de basisschool.
Ik val op… Mind Mix heeft een leuk project met foto’s waarop leerlingen schrijven waarom ze op iemand vallen. Om naar te kijken of zelf te doen – speciale versies voor diverse leeftijden (van heel jong tot heel oud). Ik val op…
Film. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Op dit moment heeft Gay&School helaas weinig films beschreven op de website (vrijwilligers gezocht!). Toch twee links naar korte films: 1) Jongens, 2) Donkey Girl, met hier het bijbehorende lesmateriaal.
Muziek! Wie weet er een mooi liefdeslied jongen-meisje / meisje-meisje / jongen-jongen? Voorbeelden: het fijn visuele Hier (van Emmy Eve), de Nederlandse versie van ‘Same Love’ van Froukje Veenstra, Young Love (van Eli Lieb) of I Kissed a girl (van Jill Sobule) of Prinsesje & Superman van K3!
En verder:
Valentijnsdag 2017 – Meester Bart:
Lastig?
Het thema seksuele diversiteit kan op Valentijnsdag ook onverwacht naar boven komen op een onaardige manier. Hoe ga je daar dan mee om? Stel je voor: Sjoerd grist bij Bastiaan een Valentijnskaart uit zijn handen, leest deze en roept dan pestend door de klas dat die kaart zeker van Dylan komt. “Bassie is een homo, Bassie is een homo!” Wat doe je dan?
Onze pagina ‘Handreikingen en trainingen voor leerkrachten’ helpt je hierin verder te komen. Hier vind je onder meer een handreiking op basis van de training ‘Je hebt makkelijk praten’. Ten slotte kun je altijd onze helpdesk bellen.