EduDivers biedt als ‘Kenniscentrum onderwijs en seksuele diversiteit’ advies en training op maat rond veiligheid, burgerschap, diversiteit en seksuele diversiteit. EduDivers werkt voor zowel po, vo als mbo.
Algemeen
EduDivers heeft op basis van ervaring een praktische maar ook theoretisch onderbouwde werkwijze ontwikkeld. Hiervoor werd samengewerkt met een scala van scholen in het primair en voortgezet onderwijs; openbare, katholieke en orthodox christelijke scholen; groene scholen en Randstedelijke scholen.
Werkwijze
De intensiteit van de begeleiding van EduDivers hangt af van vraag van de school en de situatie. Sommige scholen maken er gedurende een periode een krachtig aandachtspunt van. In dit geval kan een traject er als volgt uit zien:
- Een intakegesprek met de locatiedirecteur.
- Twee gesprekken of soms training/dialoog met medewerkers (+ verslaggeving).
- Opstellen van conceptplan van aanpak.
- Een gesprek met de directie over het conceptplan.
- Opstellen van definitieve versie van het plan van aanpak.
Resultaat
Scholen krijgen een groter intern draagvlak voor hun veiligheidsaanpak als zij expliciete aandacht voor homodiscriminatie en uitsluiting hierin opnemen. Het gaat daarbij om een veilige sfeer op school en niet alleen om het voorkomen van (al dan niet homo-) incidenten. De schoolteams worden meer deskundig en daardoor effectiever. Dit betekent vooral aandacht voor een samenhangende aanpak. Het opnemen van een regel in een beleidsnotitie of incidentele voorlichtingen hebben elk op zich te weinig effect. Tenslotte zijn scholen geassisteerd bij het integreren van praktische activiteiten in wat de school al regulier doet. Op deze manier verankert men de aandacht voor veiligheid en diversiteit.
Voorbeelden
Voorbeelden van begeleiding en de systematiek daarachter staan in de publicaties:
De roze draad in veiligheid op school, een handreiking voor schoolleiders.
Op school is iedereen aan zet, goede voorbeelden uit de praktijk.
Praktische info
De tijdsinvestering voor een school verschilt per aanvraag. De ervaring wijst uit dat de meeste begeleide scholen genoeg hebben aan 2 à 3 gesprekken in een jaar en 1 of soms 2 bijeenkomsten met docenten. Soms wil de school zelf dingen ontwikkelen en vooral coaching, soms levert EduDivers concepten of uitgewerkte stukken/lesplannen/leerlijnen aan.