‘Lokaal G 1.25’ is een interactieve voorstelling voor het voortgezet onderwijs over vriendschap en homoseksualiteit op school, gespeeld door theatergroep Theater AanZ.
Lokaal G 1.25
Lokaal G 1.25 is een interactieve voorstelling voor vo-leerlingen, van vmbo tot gymnasium. Lokaal G1.25 is in principe bedoeld voor de bovenbouw, maar is in overleg ook te boeken voor tweede klassen. ‘Lokaal G 1.25′ gaat over vriendschap en homoseksualiteit en speelt zich af tussen vier leerlingen in een klaslokaal.
De interactieve voorstelling daagt leerlingen, op een positieve manier, uit om mee te denken en te praten over de thema’s in de voorstelling. Wat zou jij doen als je beste vriend of vriendin homo of lesbisch is? Hoe kijkt jouw school, jouw geloof, jouw omgeving naar homoseksualiteit? Wat zou jij doen? Er worden lesbrieven bij de voorstelling geleverd voor een voorbespreking en een nabespreking.
Werkwijze
De theaterscènes van Theater AanZ zijn interactief, dat wil zeggen dat de voorstelling twee keer gespeeld wordt. Bij de tweede keer kan het publiek de scène naar wens veranderen tot een stuk waar zij achter kunnen staan. AanZ werkt met een professionele publieksbegeleider en met professionele acteurs die sterk identificeerbaar zijn voor het publiek en zich betrokken voelen bij het thema van de voorstelling. De voorstellingen van AanZ zijn meer dan een cognitief leerproces: het is een manier van ervaringsleren. De voorstelling zet dingen in een ander perspectief of schudt je wakker.
Theater AanZ: voor leerlingen en leerkrachten
Theater AanZ maakt homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar in het voortgezet onderwijs en het mbo. Het ontwikkelen van een visie en het maken van een beleid over seksuele diversiteit op school is een belangrijke doelstelling van de voorstellingen van Theater AanZ. Daarmee kan uitsluiting en discriminatie van leerlingen en docenten voorkomen worden. De groep heeft daartoe twee voorstellingen voor leerlingen, een voorstelling voor docententeams en een voorstelling voor migrantenouders.
De afgelopen jaren heeft AanZ diverse langlopende voorstellingen gemaakt, die inmiddels niet meer lopen. Dit zijn onder meer: ‘Geen gezicht’ (voor het mbo, vervangen door LEEF!), de teamvoorstelling ‘En een prettig weekend’, ID (over genderidentiteit) en ‘Gaia, een moeder’ (voor migrantenouders).