2017 | Het evenement Roze Zaterdag, dat in 2017 in Den Bosch plaatsvond, was de aanleiding om basisscholen en ROC-leerlingen te betrekken bij het thema seksuele diversiteit. Door te tekenen, knutselen, ontwerpen en een film te maken kwam respect voor diversiteit aan de orde.
Het Roze Jaar
Roze Zaterdag is een landelijk feest dat ieder jaar door een andere stad wordt georganiseerd. Het is een evenement van ontmoeting, begrip, tolerantie en participatie dat zich gedurende een jaar afspeelt rondom de Roze Zaterdag eind juni. In dit ‘Roze Jaar’ zijn in de organiserende stad diverse evenementen en acties met het doel een veiliger en respectvoller stadsklimaat.
Ontwerpwedstrijd (ROC)
Studenten van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College werden uitgedaagd om een ansichtkaart te ontwerpen. De kaart moest Roze Zaterdag in de stad promoten. Het publiek en een professionele jury konden uiteindelijk kiezen uit tien ontwerpen, waarop online gestemd kon worden. Onno van den Dungen, student Mediavormgeving, kwam als beste uit de bus bij de vakjury èn het publiek. Zijn winnende ontwerp combineerde het bekendste lekkernij van de stad met een oer-hollands vlaggetje, dat ditmaal een regenboogvlaggetje was. Van de kaarten werden 1.000 exemplaren gedrukt en verspreid.
Roze etalagewedstrijd (po)
Den Bosch en Oss betrokken in 2017 ook bewust het onderwijs bij de Roze Stad. De basisscholen kregen de uitnodiging om met groep7/8-leerlingen mee te doen aan een ‘Roze Etalagewedstrijd’. Zes scholen gaven hieraan gehoor en leverden tekeningen en kunstobjecten in die werden tentoongesteld in de Bossche binnenstad. De scholen maakten deze kunstwerken in de Week van de Lentekriebels. Deze week in maart was het perfecte ‘kalenderhaakje’ om deze activiteit aan op te hangen. Meer over deze etalagewedstrijd lees je in het artikel Creatief met Lentekriebels.
Première van ‘roze documentaire’ ROC-student
In de Roze Week beleefde de documentaire ‘Taboo’ zijn online première. Vincent van de Ketterij, die als aanstaand filmmaker aan het Koning Willem 1 College studeert, koos voor zijn documentaire het onderwerp ‘homoseksualiteit als taboe’. In de film laat Van de Ketterij zien dat homoseksueel zijn nog niet zo geaccepteerd is als sommige mensen denken. De filmmaker volgt vier totaal verschillende individuen met ieder een eigen uniek verhaal. De onderdrukking, de vrijheid, de angst, het geluk, de acceptatie… het taboe.
Regenbooggemeenten willen samenwerken met scholen
Den Bosch haalde dit evenement naar de stad omdat de gemeente ook een zogeheten ‘Regenbooggemeente’ is, zoals er nog 44 in Nederland zijn. Dit zijn gemeentes die extra hun best doen om in hun dorpen en steden te werken aan de sociale acceptatie, emancipatie en veiligheid van lhbt’s. Zij worden hierin gesteund door het Rijk. Een van de speerpunten van veel regenbooggemeentes is het onderwijs. Tijdens Roze Zaterdag 2017 overhandigden de 45 regenbooggemeenten de verklaring ‘Van Regenboog Naar Horizon’ aan het Ministerie van OCW. Zij geven hierin aan de komende jaren verder te willen werken aan dit thema, onder meer door een nog betere samenwerking met scholen te realiseren.