‘Roze in Beeld’ legt een verbinding tussen identiteitsontwikkeling, beelden op televisie/film en homoseksualiteit. Roze in Beeld bestaat uit een website met lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs, filmfragmenten, een tijdlijn en een boek met interviews.
Kant en klare lessen
Vijftig jaar geleden waren er geen homoseksuelen op televisie te zien en kon je niet open over je geaardheid praten. Maar er is veel veranderd. Het project Roze in Beeld geeft aandacht aan de veranderende zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s in de media. Roze in Beeld laat zien hoe images geconstrueerd en in stand gehouden worden en ook juist kunnen veranderen. Via Roze in Beeld leren scholieren kritisch te kijken naar de mogelijk stereotype beelden van lhbt’ers in de media.
Op de site Roze in Beeld staan diverse (gratis) tools voor leraren en leerlingen. Op de pagina ‘Lessen’ staan specifieke leerpaden voor de vakken Nederlands, Maatschappijleer, CKV-Film en Duits. SPPRTR is een project voor Nederlands, Maatschappijleer, CKV-Film dat specifiek gaat over homoseksualiteit en sport. Op de Facebookpagina van Roze in Beeld verschijnen regelmatig films en tv-items die te gebruiken zijn in de lessen.
De lessen van Roze in Beeld hebben te maken met mediawijsheid, burgerschap en de kerndoelen omtrent seksuele diversiteit.
Het boek
In het boek Roze in Beeld vertellen lhbt’ers die nu zelf in de media werken, waar zij vroeger naar keken, met wie zij zich identificeerden of door wie zij zich lieten inspireren op tv en in film. Ze vertellen over hun coming-out en het rolmodel dat zij soms willen zijn: het voorbeeld dat ze zelf veelal gemist hebben. Ad van Dam laat in dit boek zien dat beelden die men op jonge leeftijd heeft gezien een behoorlijke impact kunnen hebben op de identiteitsontwikkeling. Op de site is een compilatie van uitspraken uit het boek opgenomen.
De makers
Ad van Dam startte Roze in Beeld in 2014 en vult de site af en toe aan. SPPRTR is een project uit 2017. Van Dam werkte voor dit project onder meer samen met het Alberdingk Thijm College, EYE Filminstituut, Beeld en Geluid en Dyzlo Film.