2012 | Humoristisch verhaal over het ontdekken dat je ‘anders’ bent (als je in de pubertijd komt – maar daar gaat het niet over). Boek met vele bodems. “Volwassenen weten dat je rare dingen het best kunt verhelpen door te doen alsof ze er niet zijn.”
Imke is anders:
ze valt omhoog
Imke is een saai, onopvallend kind, tot ze op een dag omhoogvalt, tegen het plafond. Dan blijkt dat ze anders is – en al snel ontdekt ze dat dat niet mag. Fran Bambust pakt het thema ‘anders zijn’ aan op een fenomenale manier. Ze had kunnen kiezen voor een kind met een handicap, met een afwijkende gezinssituatie of een afwijkende huidskleur. Maar ze koos voor een kind dat omhoogvalt, oftewel: kan vliegen. Slim, want er is geen kind dat zich níét met Imke zal identificeren. Iedereen heeft er wel eens van gedroomd om te kunnen vliegen. En dus leef je als lezer mee met Imke, accepteer je direct dat ze anders is en zul je verontwaardigd zijn als Imke wordt opgejaagd door de natuurwetpolitie en in de cel dreigt te belanden.
Niet belerend
Plafondmeisje is een heerlijk boek, zonder dat belerende, stichtelijke toontje dat bij andere kinderboeken over ‘anders zijn’ nog wel eens wil opduiken. Mooie illustraties (jammer genoeg niet in kleur), briljante en grappige taalvondsten, een spannend verhaal, subtiele verwijzingen naar alle maatschappelijke kwesties van deze tijd (dus ook leuk voor de volwassene die het (voor-)leest), karikaturale slechteriken… wat moet Fran Bambust een plezier hebben beleefd aan het schrijven van dit boek. Ik in elk geval wel aan het lezen.
(Recensie: Brigitte Nieman, LesbischLezen.nl)
Plafondmeisje in de klas
Wie met Plafondmeisje aan de slag wil in klas, kan dat in een handomdraai dank zij leraar Steven De Baerdemaeker. Deze leerkracht uit Molenbeek draaide zijn klas enkele weken lang ondersteboven, en haalde zo het onderste uit het boek met zijn leerlingen. Zijn werk deelt hij nu met alle collega’s. Het lespakket dat hij maakte, is gratis te downloaden.
Interview met de auteur: