2012 | Inspirerende succesverhalen over duurzaam schoolbeleid om scholen homovriendelijker te maken. EduDivers voerde dit project uit voor de gemeente Amsterdam.
Alle lagen van de school
Van 2007 tot 2011 begeleidde EduDivers bijna 70 scholen in het voortgezet onderwijs van Amsterdam op het gebied van seksuele diversiteit en sociale veiligheid.
Het unieke aan dit project was dat de begeleiding betrekking had op alle lagen van de school: directie, docenten(team), functionarissen en leerlingen. Bovendien stond niet het aanbod, maar de vraag en het eigen initiatief van scholen centraal. Volgens Peter Dankmeijer (directeur van EduDivers) was het een van de duurzaamste projecten homo-emancipatie ter wereld.
Trotse scholen
Omdat scholen advies op maat kregen van EduDivers, was de manier van ondersteuning vertrouwelijk. Dat maakte dat er moeilijk over gepubliceerd kon worden, waardoor de landelijke ondersteuning en dit Amsterdamse project – hoe succesvol ook – nooit erg zichtbaar is geweest.
De Amsterdamse scholen die toestemming gaven om in de publicatie ‘Op school is iedereen aan zet’ te staan, hadden dat bij aanvang van hun traject wellicht niet goed gevonden. De toestemming die ze uiteindelijk wel gaven, geeft aan dat ze trots waren op het gevoerde beleid en het behaalde resultaat.
Diversiteit bij borrel en gym
In de brochure staat hoe EduDivers de begeleiding van scholen opzette. Daarna volgen verhalen die laten zien hoe verschillend de trajecten kunnen zijn en hoe positief ze kunnen uitpakken. Het zijn verhalen van directeuren, leerlingen en docenten over homoseksualiteit tijdens de nieuwjaarsborrel, de gymles, op Valentijnsdag, door een danktank en bij het paintball spelen.