Een aantal organisaties geeft ondersteuning aan de scholen van trans leerlingen. Een gastles of deskundigheidsbevordering van het team kan daar onderdeel van zijn.
Trans leerlingen
Op school kan genderdysforie (ook: ‘genderincongruentie’) leiden tot pestgedrag, uitsluiting of juist overbescherming van een genderdysfore leerling/student. Veel leeftijdsgenoten kunnen flexibel omgaan met het ‘anders zijn’ van hun klasgenoot. Maar dit is onder meer afhankelijk van hoe goed zij op de hoogte zijn van wat genderdysforie precies inhoudt.
Een aantal organisaties kan scholen hierin ondersteunen. De organisaties hebben onderling contact en verdelen soms de hulpvragen naar regio of aard van de vraag.
Transvisie Zorg (vo & po)
Transvisie Zorg (onderdeel van Youz) biedt een uitgebreid traject van ondersteuning en voorlichting aan het gezin, de klas en eventuele broers en zussen op school. Daarnaast biedt Transvisie Zorg ook schoolvoorlichting over genderdiversiteit, zoals deskundigheidsbevordering aan het schoolteam en begeleiding van een ‘coming out’ in de klas. Informeer bij Youz wat de mogelijkheden zijn.
Vereniging Genderdiversiteit
De vereniging Genderdiversiteit verzorgt op aanvraag ook voorlichtingslessen op scholen.
Trangender Netwerk Nederland (TNN)
TNN geeft geen gastlessen, maar doet wel veel andere dingen voor transjongeren. Eind 2020 bracht TNN ‘Het GenderDoeboek voor Scholen’ uit, voor het po en vo. Voor het mbo (en hbo en uni’s) schreven ze in 2016 de folder Transgender in het onderwijs (pdf).
‘Met de beste bedoelingen’
Journalist Richard Hassink interviewde in december 2020 de gepensioneerd docent en conrector Gert Bekendam voor het Aob Onderwijsblad. Bekendam begeleidt al vele jaren kinderen en scholen bij een coming out. Hij weet hoe dit, ondanks de beste bedoelingen van leraren, heel vaak níet goed gaat. Daarom probeert hij, via GGZ Youz, een coming out zó strak te regisseren dat deze wèl blijvend respect oplevert.
In het artikel ‘Onwetendheid nekt transgenders’ geeft Bekendam enkele do’s en dont’s voor leraren. Daarnaast vertellen ervaringsdeskundigen Amy en Mick hoe het bij hen liep toen ze op school vertelden dat ze transgender waren.
Meer informatie:
- De folder ‘Hoe ondersteun je mensen met transgender gevoelens?‘ (Movisie, 2018) is niet geschreven voor het onderwijs maar geeft wel enkele tips voor zorgondersteuners op scholen.