2015 | Jongeren zijn de laatste jaren iets positiever tegenover homoseksualiteit gaan staan, vooral de jong volwassenen. Toch is de situatie van lhb-jongeren duidelijk negatiever dan van hetero leeftijdgenoten. Dit blijkt uit de SCP-publicatie Jongeren en Seksuele Oriëntatie, dat 16 januari verscheen.
Lhb-scholieren worden vier keer vaker gepest en spijbelen dubbel zo vaak. Een derde tot een kwart van de leerlingen zegt geen vriend te willen zijn met een homo en vindt zoenende homo’s vies. Het welzijn van lhb-leerlingen ligt beduidend lager dan van de heterojongeren.
Houding naar lhb-jongeren
Nederlandse jongeren staan tegenover sommige lhb-zaken positief, maar tegenover andere wat negatiever. Met de meerderheid van de scholieren valt wel te praten over vriendschappen met lhb-jongeren. Maar eenderde van de basisschoolleerlingen en een kwart van de vo-leerlingen geeft aan dat lhb-jongeren geen vrienden kunnen zijn. Ruim eenderde van de scholieren in het po en vo vindt zoenende jongens en meisjes vies. In het vo hebben meisjes het gemakkelijker: 19% vindt het daar vies als ze in het openbaar zoenen. Ook geven veel scholieren aan dat als je op hun school homo bent, je dat beter niet aan iedereen kunt vertellen (23% denkt dat je dit niet kunt vertellen, 39% denkt dat je dat alleen aan vrienden kunt vertellen).
De houdingen van scholieren in 2009 verschillen van de houding anno 2013 in positieve zin, maar of dit duidt op een trend van positievere houdingen onder scholieren (11-16 jaar) of een toevallige fluctuatie is, valt op basis van de nu beschikbare data niet te zeggen. De houding van jongvolwassenen (16-25 jaar) is wel meetbaar positiever geworden: in 2006 was 18% van hen negatief over homo- en biseksualiteit. Nu is dat gedaald tot 6%.
Vier keer vaker gepest
Lhb-scholieren worden gemiddeld vaker gepest. Het percentage scholieren dat wekelijks wordt gepest, ligt met 16% vier keer zo hoog als onder heteroseksuele leerlingen (4%). De verhoogde niveaus van pesten onder lhb-scholieren verklaren deels waarom ze meer psychosomatische, emotionele en gedragsproblemen hebben.
Veel problemen bij lhbt-jongeren
Er zijn grote verschillen in leefsituatie, leefstijl en welzijn tussen lhb- en heteroseksuele jongeren en die verschillen pakken negatief uit voor lhb-jongeren. Voorbeelden voor lhb-scholieren: het percentage spijbelaars ligt ruim twee keer zo hoog (21% vs. 9%), het percentage rokers ligt zes keer zo hoog (18% vs. 3%) en het percentage lhb-scholieren met emotionele problemen ligt ruim twee keer zo hoog (44% vs. 18%).
‘Jongeren en seksuele oriëntatie’ is een publicatie van het Centraal Cultureel Planbureau, uitgevoerd door Dr. Lisette Kuyper in opdracht van het Ministerie van OCW.
MEER INFORMATIE
- ‘Jongeren en seksuele oriëntatie, Ervaringen van en opvattingen over lesbische, homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele jongeren’, Sociaal Cultureel Planbureau, Lisette Kuyper, 16-01-2015