Bureau Horizon geeft interactieve theaterworkshops over homotolerantie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, hun docenten en ouders.
Doel
Met hulp van een theaterstuk willen de acteurs en de trainer van Bureau Horizon met leerlingen discussiëren over homoseksualiteit. Het is een workshop over respect / mogen zijn wie je bent / tolerantie / acceptatie. Het doel is om mogelijke homohaat of negatieve beeldvorming over homo’s terug te dringen.
Het verhaal
Het theaterstuk gaat over Daan, een leuke, sportieve jongen die bezeten is van wedstrijdzwemmen. Hij zit in de klas met zijn beste vriend Arjen, goede vriendin Chantal en Mike. Iedereen om hem heen is bezig met seksualiteit. Vooral Mike heeft een grote mond over meisjes versieren en seks. Maar Daan is daar nog niet mee bezig; hij wil vooral zwemmen. Elke dag wordt Daan gedwongen uitspraken over zichzelf te doen en keuzes te maken, waarvoor hij nog helemaal niet klaar is.
In een gesprek met zijn beste vriend Arjen laat hij vallen dat hij nog niet zo goed weet of hij op meisjes of jongens valt. Arjen schrikt en weet niet hoe hij hiermee om moet gaan. Als Mike er lucht van krijgt dat Daan misschien wel eens homo zou kunnen zijn, loopt alles verschrikkelijk uit de hand. Daan komt er op school alleen voor te staan, zijn ouders helpen hem niet en zijn vrienden laten hem vallen. Wat moet hij doen? Wie kan en moet hem helpen?
Oplossingen van leerlingen naspelen
Een aangrijpend toneelstuk waarin deze lastige thematiek voelbaar en zichtbaar is. Leerlingen worden erdoor geraakt en meegesleept. Wat zijn goede keuzes of tips? Met behulp van improvisaties die de leerlingen aandragen, laten de acteurs zien wat de effecten kunnen zijn. In discussies wordt besproken wat acceptabel is en wat niet. Waar liggen de grenzen?
Nieuwe beeldvorming
De leerlingen kunnen vragen stellen aan de acteurs, van wie sommigen zelf homo zijn. Wat kom je tegen als je homo bent? Wat is lastig om mee om te gaan? Homo is nog steeds een scheldwoord; hoe komt dat? Wat klopt er niet aan sommige beeldvorming?
Actief leren geeft de leerling inzicht en mogelijkheden om zijn gedrag te veranderen. Ook kunnen hiermee anderen worden aangesproken op homo-onvriendelijk gedrag. Een nieuwe beeldvorming rondom homoseksualiteit kan zo ontstaan.
Voor wie?
De workshop is geschikt voor leerlingen vanaf de 2e klas voortgezet onderwijs en studenten van het mbo. Aangepaste workshops, met dezelfde voorstelling als basis, worden gespeeld voor docententeams en ouders. De werking van de voorstelling is volgens Horizon het meest effectief als éérst de docenten en de ouders het stuk zien en daarna pas de jongeren.