2013 | Het Heerbeeck College in Best deed in het schooljaar 2012-2013 mee aan de pilot van OCW. Het bleek voor deze school een krachtige mogelijkheid om meerdere activiteitenlijnen binnen de school naar een hoger plan te tillen: omgangsvormen, actief burgerschap, seksuele diversiteit, sociale integratie en een veilig en gezond schoolklimaat werden in het kader van de pilot integraal uitgewerkt tot de themaweek ‘De lente ontwaakt’.
Onderstaande good practice is beschreven door de organisatoren van de pilot samen met het Heerbeeck College.
De school
Het Heerbeeck College in Best is een katholieke middelbare school voor Vmbo-T, havo, atheneum en gymnasium met zo’n 1800 leerlingen. Het Heerbeeck College is gevestigd in twee gebouwen op hetzelfde terrein: het hoofdgebouw en het Junior College. Het Junior College is er voor de brugklassers; in het hoofdgebouw hebben de andere afdelingen een nadrukkelijke eigen plek. Zingeving, talentontwikkeling en balans tussen persoonlijke, maatschappelijke en cognitieve ontwikkeling staan hoog in het vaandel van het Heerbeeck. Dit naast een goede doelgerichte voorbereiding op vervolgonderwijs.
De pilot
De OCW-pilot was voor het Heerbeeck een krachtige mogelijkheid om meerdere activiteitenlijnen binnen de school op een hoger plan te tillen. Omgangsvormen, actief burgerschap, seksuele diversiteit, sociale integratie en een veilig en gezond schoolklimaat konden in het kader van de pilot integraal uitgewerkt worden tot de themaweek ‘De lente ontwaakt’. De school werkt hierin samen met Codename Future en met een groot aantal andere organisaties. Alle leerlingen van school doen mee met de projectweek. Het doel van deze themaweek is leerlingen laten ervaren dat zijzelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een (seksueel) veilig klimaat. Dit met de hoop dat pubers wat opener worden en makkelijker in hun eigen seksualiteit staan. Het is belangrijk dat alle leerlingen op school een eigen plek kunnen vinden. De achterliggende opvatting van het Heerbeeck is dat aandacht hiervoor bij de pedagogische taak van de school behoort. De overheid laat veel liggen op dit gebied.
Sanne Klunder, consulent LoveBuzz
“Seksualiteit is een belangrijk onderwerp dat heel veel facetten van jezelf raakt. Er liggen veel vragen die niet worden opgepakt door ouders en school. Ik ben erg blij dat het een van de kerndoelen is geworden. Dat helpt scholen namelijk om openheid te creëren, in gesprek te gaan met elkaar en daadwerkelijk concrete stappen te zetten. Dat heb ik ook op deze school gemerkt. Het moet nu gewoon.
Er komt reactie, communicatie over en weer en gesprek. Dat betekent nogal wat van scholen en docenten. Het doet een sterk beroep op je begeleidingsstijl. Niet iedereen gaat dat even goed af en wil dat. Daar wordt soms licht over gedacht. Hier op het Heerbeeck is daar wel goed mee omgegaan. Het is goed ingebed en breed aangepakt, er is veel ruimte. Daarmee krijg je veel draagvlak onder docenten. Maar moet het ook kunnen als een docent zegt ‘ik vind het te moeilijk’. Dat zijn interessante thema’s.
Het Heerbeeck heeft wel lef getoond met deze themaweek en is een goede voorloper. Het heeft moed nodig om dit onderwerp zo breed aan te pakken. Als school loop je als het gaat om diversiteit tegen veel dingen aan. Je hebt te maken met de opvattingen van leerlingen, maar ook met die van ouders en docenten.”
Themaweek ‘De lente ontwaakt’
Belangrijk onderdeel van de themaweek is de musical ‘De lente ontwaakt’. Deze wordt door (oud-) leerlingen van de school vijf maal opgevoerd in het theater van Oirschot. Ook ouders kunnen de musical bezoeken. De musical draait om ontluikende seksualiteit, diversiteit, respect en alles dat daarbij komt kijken.
In de themaweek zullen alle leerlingen uit alle klassen deel gaan nemen aan een aantal projecten. Zo zal er bijvoorbeeld in de brugklas een middag besteed worden aan het lichaam in de puberteit. En in het vierde leerjaar zal er een project gaan draaien van Fonds Psychische Gezondheid over leerlingen met psychische problemen. Een aantal andere thema’s zijn: voortplanting, seks en geloof, misbruik en verkrachting, social media en zelfrespect. Ook projecten over pesten, loverboys en homoseksualiteit die al jaren op school draaien, zullen in deze week plaatsvinden.
Ook binnen de reguliere lessen wordt aandacht besteed aan het projectthema. De themaweek is zo een mix van informatie, lessen en activiteiten en workshops.
Proces en communicatie
Het ontwikkelingsproces van deze themaweek is minstens even belangrijk als het programma dat er uiteindelijk uitkomt. De werkgroep Homo’s op het Heerbeeck vervulde een proactieve rol en zorgde dat het thema seksuele diversiteit merkbaar aan de orde komt. In het ontwikkelingsproces is er goed voor gezorgd dat zowel leerkrachten als ouders goed geïnformeerd en betrokken zijn. Beiden vervullen immers een rol in de themaweek. Ook zijn veel lijnen gelegd naar allerlei (zorg-) organisaties rondom de school. Door deze aanpak is geborgd dat zowel ouders als docenten een actieve rol kunnen vervullen en dat het project een rol kan spelen in de leerjaren beleidsaanpak van de school. Ook de communicatie rondom het project heeft veel aandacht gehad.
Ouders
Ouders vervullen een bijzonder belangrijke rol in de themaweek. Zij zijn zeer goed betrokken bij zowel de totstandkoming als de uitvoering van de themaweek. De school heeft een actieve ouderraad die een themabijeenkomst georganiseerd heeft. Daarnaast zijn er resonansgroepen binnen elke afdeling. Ouders die een specifiek talent of beroep hebben dat raakvlakken heeft met het thema van deze projectweek, zijn verzocht actief te participeren in de projecten of workshops. Het Heerbeeck verzamelt deze informatie over ouders traditioneel om ouders op specifieke terreinen in te kunnen zetten. Ouders is eveneens verzocht een digitaal evaluatieformulier in te vullen.
Zorg
Tijdens de projectweek is er uitgebreidere zorg op het Heerbeeck College. De zorgstructuur van die week wordt voor iedere deelnemer (leerling, personeel en ouders) uitgezet. Daarnaast zal er ook voor en na de week zorg beschikbaar zijn. Een specifiek mailadres dat tot het eind van het schooljaar open is, leidt naar een zorgteam. Leerlingen, ouders en docenten kunnen hier terecht. De school heeft een apart protocol opgesteld voor als er wat met een bepaalde leerling gebeurt n.a.v. of gedurende deze week. Dat wordt gedragen door een speciaal schoolteam.
Interview met Ed & Bart
“Het begon allemaal twee jaar geleden,” vertelt Bart Habraken, docent Wiskunde, initiator en projectleider van de themaweek. “De docent Drama stelde voor om weer eens een mooie musical op poten te zetten. ‘Een geweldig idee, vond ik. Vooral als we erin zouden slagen om die musical de spil te laten zijn van een veel breder thema in het curriculum. Een musical dus, die zowel een educatief middel als een educatief doel is. De rest is geschiedenis. We hebben keihard, serieus en betrokken gewerkt aan deze themaweek. De pilotsubsidie LHBT heeft ons in staat gesteld om dit thema op school gedegen en goed op de kaart te zetten. Dit is niet iets dat je elk jaar moet willen herhalen, dan is het nieuwe eraf voor de leerlingen en het is erg veel werk. We hebben veel gevraagd van veel docenten. Over een paar jaar kan het wel weer.”
Ed (5 havo): “Persoonlijk heb ik niets met de thema’s die in deze week aan de orde komen. Huiselijk geweld, abortus en dat soort dingen: dat heb ik zelf nooit meegemaakt. Maar het is toch wel goed zo’n week. In elke klas zitten kinderen die wel ergens mee zitten en iets ingrijpends hebben meegemaakt.”
Lees hier het VOLLEDIGE INTERVIEW met Bart en Ed.
Formats & handige downloads
- Brief aan de leerlingen (Word-document)
- Alle projecten van de themaweek (Word-document)
- Zorgformulier (Word-document)