1996 | Ted van Lieshout schreef deze gedeeltelijk autobiografische roman over zijn gestorven broertje die ook homoseksueel was.
Korte inhoud
Maus en Luuk zijn broers. Maar Maus is ziek en gaat dood als hij 14 jaar is. Moeder wil na een jaar alle spullen van Maus verbranden, maar Luuk redt het dagboek van zijn jongere broer door er zelf in te gaan schrijven: nu is het zíjn eigendom. Door in het dagboek te schrijven, te lezen en het ook nog te voorzien van commentaar, gaat hij als het ware postuum een gesprek met Maus aan, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was. De onthulling dat Maus homo was, geeft Luuk de moed te erkennen dat hij ‘ook zo’ is en de durf er voor uit te komen.
Deels autobiografisch
In het oeuvre van Ted van Lieshout neemt Gebr. een belangrijke plaats in; het is het deels autobiografische verhaal over het verlies van zijn broer. Kun je nog een broer zijn als je broer dood is? Ook was het voor Van Lieshout lange tijd zijn manier om aan lezers duidelijk te maken dat hij homoseksueel is.
Vanaf 15 jaar
Gebr. is een roman voor volwassene en tamelijk rijpe en literairgevoelige jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Het boek is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Koreaans, Zweeds, Noors, Deens en Ests en won de Zilveren Zoen en de Duitse Jeugdliteratuurprijs.
Impact
Lees hier de impact die het-verplicht-lezen-van-een-vervelend-boek had op de 15-jarige Eva.