2019 | Een kort en cijfermatig overzicht van de vraagstukken rond lhbt’s in Nederland, met uitsplitsing naar jongeren. Ook bruikbaar voor schoolpersoneel bij lesgeven en beleid maken.
Hoe zit het nou echt?
Hoeveel mensen in Nederland noemen zichzelf lesbisch, homoseksueel, biseksueel of trans – en hoe is dat onder jongeren? Hoe tolerant is ‘de Nederlander’ ten opzichte van homoseksuele jongens en mannen en lesbische meisjes en vrouwen? Zijn jongeren toleranter dan ouderen? En is er de afgelopen jaren al wat veranderd? Worden lhbt-jongeren nog steeds vaker gepest? Komen alle lhb’s uit de kast? En heeft de manier van omgaan met lhbt-jongeren invloed op hun gezondheid?
Overzicht en inzicht
Deze publicatie geeft antwoord op deze en meer vragen. Alle feiten en cijfers over lesbische vrouwen en meiden, homo-mannen en -jongens, biseksuelen en transgenders worden op een rij gezet. Het biedt een duidelijk overzicht van en inzicht in de belangrijkste vraagstukken rondom lhbt in Nederland.
Hulp voor docenten
Deze publicatie kan onder meer gebruikt worden door ambtenaren en beleidsmedewerkers bij het ontwikkelen van lhbt-beleid en door docenten op agogische-, zorg- en pedagogische beroepsopleidingen bij het lesgeven over lhbt.
(Deze publicatie is een update uit december 2019 van een folder die voor het eerst verscheen in 2015.)
Intersekse
Movisie schreef in 2016 een aparte folder over de i van lhbti: ’10 keer vraag en antwoord over intersekse’, waaruit onder meer blijkt dat 1 op de 200 mensen wordt geboren met een lichamelijke variatie op wat als de mannelijke of vrouwelijke sekse wordt beschouwd. Intersekse gaat dus niét over seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Lees in de folder waar het wel over gaat.
In 2020 komt er waarschijnlijk een publicatie uit over intersekse en onderwijs.