2011-2017 | RTV Noord-Holland maakte in 2011 een serie over een 8-jarig Amsterdamse meisje, dat bij geboorte ‘Ernst’ was genoemd. In 2017 filmde de omroep haar opnieuw: de nog even vrolijke maar nu 15-jarige Ernesta.
Documentaire in de klas
Aan deze documentaires is geen lesmateriaal verbonden. De documentaires – of delen hieruit – kunnen bijvoorbeeld in de klas getoond worden om uit te leggen wat genderdysforie is.
2011: ‘Ernst of niet’
De driedelige serie uit 2011 is nu als één documentaire te bekijken. In het eerste deel vertellen Ernst en zijn ouders wanneer ze wisten dat Ernst anders was dan andere kinderen en hoe dat voor ze is. Om erachter te komen hoe serieus het meisje-willen-zijn is voor Ernst, kijkt zijn moeder samen met hem naar de documentaire ‘Valentijn’.
In het tweede deel van de film gaat Ernst shoppen met zijn moeder en beste vriendin Dieuwke. Hij vertelt over zijn opa en oma en hoe zij denken over het feit dat hij een meisje wil zijn.
In het derde deel gaat Ernst met zijn vader en moeder naar de genderkliniek van het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Daar heeft Ernst een eerste gesprek over zijn wens om als jongetje een meisje te willen zijn. Vader Johan maakt zich niet zoveel zorgen over de toekomst; moeder Jeanine heeft veel vrees dat Ernst uitgesloten zal worden. Ernst huppelt er zorgeloos tussendoor.
Kijk hier naar de documentaire ‘Ernst of niet’ >>
2017: ‘Van Ernst naar Ernesta’
In 2017 volgt de documentaire Ernesta in haar dagelijks leven als Amsterdamse 15-jarige. Vriendinnen en klasgenoten komen aan het woord. Moeder vertelt het wel leuk te vinden straks samen naar de lingeriewinkel te kunnen. Misschien kon het met de liefde nog wat vlotter lopen, maar ach dat geldt voor meer 15-jarigen. Hoewel.. jongens zien haar wel als meisje, totdat ze te horen krijgen dat Ernesta vroeger een jongetje was. “Jongens die het weten, hebben meer afkeur,” zegt de tiener.
Kijk hier naar de documentaire over Ernesta >>