Mind Mix geeft docenten inzicht in oorzaken van intolerantie en leert actief om te gaan met verschillende reacties.
Hoe pak je dat aan?
Vanuit de overheid worden docenten aangespoord om aandacht te besteden aan homoseksualiteit, zoals er aandacht is voor verschillende nationaliteiten en religies. Maar hoe pak je dat aan? Waar komen stereotypen en vooroordelen over homo’s, lesbiennes en biseksuelen vandaan? Waarom roepen mensen die ‘anders’ zijn vaak angst of weerstand op?
Begrijpen
Het niet weten hoe leerlingen zullen reageren en de angst dat leerlingen vragen stellen waar ze geen antwoord op hebben; het zijn redenen voor docenten om maar niet te beginnen over lastige onderwerpen zoals homoseksualiteit. Ook al zouden ze dat graag willen. De workshop ‘Diversiteit in de Klas’ geeft inzicht in de processen die ten grondslag liggen aan intolerantie en discriminatie van mensen met een andere seksuele geaardheid. Met afwisselende filmpjes, tests en interactieve vragen kun je het effect van een hokjesgeest zien, voelen èn ervaren. Aan het einde van de workshop snap je precies waar de reacties op homoseksualiteit vandaan komen en is het makkelijker om hiervoor begrip op te brengen.
Handelen
Naast de theorie leert deze workshop hoe je als docent met verschillende reacties om kunt gaan en hoe je negatieve reacties kunt voorkomen. De docenten gaan aan de slag met opdrachten, waarbij de begeleiders direct feedback geven. Kortom: hoe voelt het om over seksuele diversiteit te praten als docent, maar ook als jongere. Ervaar het effect van suggestieve vragen en het belang van objectiviteit. Een open en objectieve houding is de basis van een goed gesprek, over welk onderwerp dan ook.
> Bekijk hier al het aanbod van Mind Mix over gender en seksuele diversiteit, voor leerlingen en docenten.