1999/2015 | De 18-jarige Tycho wordt in een Amerikaans zomerkamp voor het eerst hevig verliefd. Een tijdloos boek, tweede van een trilogie, dat door docent Nederlands Judith Lang wordt getipt voor 3 havo/vwo.
Verliefdheid, die enorme gloed…
Tycho Zeling is achttien en heeft net eindexamen gedaan. Hij vertrekt hij naar Amerika, waar hij mee gaat helpen in een internationaal kinderkamp. Op Schiphol komt hij de Noorse Oliver Kjelsberg tegen: een achttienjarige voetballer die op weg is naar hetzelfde kamp. De jongens sluiten onmiddellijk vriendschap. Maar dat de hete bluegrasszomer zo levensveranderend wordt, vermoeden ze niet.
De dagen van de bluegrassliefde gaat over de eerste grote liefde. En wat je doet met de keuzes waar je dan soms voor komt te staan: vechten of volgen – aanvallen of verdedigen – stilstaan of meebewegen?
Bluegrassliefde in de klas
Judith de Lang, docent Nederlands, schreef over dit boek in een bijdrage voor het maandblad Van12tot18 (juni 2017). Zij deed dit op uitnodiging van Stichting School & Veiligheid, die de gastredactie voerde van dit themanummer over seksuele diversiteit.
Judith vindt dit boek geschikt om te gebruiken in klas 3 van havo/vwo. “Natuurlijk laten de jongens omstandig hun afschuw blijken bij de expliciet-erotische passages (je hoeft niet alles te lezen!) , maar evengoed luisteren ze met rode oortjes, is mijn ervaring. Het plezierige voor de leerlingen van voorlezen is dat zij geen kleur hoeven te bekennen. Ze hoeven geen verantwoordelijkheid te nemen voor dit boek en thema; immers, dit is de keuze van de docent.”
Lees het het artikeltje in Van12tot18 met handige tips hoe je ‘roze boeken’ in de klas kunt gebruiken.
Oliver – Bluegrassliefde – Ons derde lichaam
Edward van de Vendel schreef De dagen van de bluegrassliefde al in 1999, wat in 2000 werd beloond met een Gouden Zoen voor de beste jeugdroman. (Juryrapport: “Literair en psychologisch een uiterst knappe roman, die tegelijkertijd bijzonder leesbaar en spannend is – een bewijs van Van de Vendels grote vakmanschap.”) Doordat het verhaal tijdloos en aantrekkelijk bleef, kon Van de Vendel er in een 2006 een vervolg op schrijven: Ons derde lichaam. In 2015 volgde een update van De dagen van de bluegrassliefde en een nieuw boek over het verhaal dat hieraan vooraf ging: Oliver.
Waar De dagen van de Bluegrassliefde vooral ‘liefde’ als thema heeft en Ons derde lichaam ‘vriendschap’, zou je kunnen zeggen dat Oliver vooral gaat over ‘familie’.
De dagen van de Bluegrassliefde zou in theaterseizoen 2017/18 worden opgevoerd door I&L Entertainment. De voorstelling is echter voor onbepaalde tijd uitgesteld.