2016 | Handreiking van 113Online om in gesprek te kunnen gaan over zelfmoordgedachten. Ook geeft de handreiking tips hoe de school/instelling een zelfmoordpreventie-protocol op maat kan maken.
Een op de tien
Een op de tien jongeren heeft zelfmoordgedachten. Onder lhbt-jongeren is dat aantal vijf keer zo hoog. Van al deze jongeren doet drie procent daadwerkelijk een poging of beschadigt zichzelf.
Praten taboe
Toch weten we op school meestal niet wie deze jongeren zijn. Want praten over zelfmoord is taboe. Maar luisteren helpt en praten kan levensreddend zijn. Als docent, mentor, maatschappelijk werker, zorgcoördinator of studiebegeleider kun je de juiste persoon zijn om dit gesprek te voeren.
Deze handreiking geeft tips over het praten over zelfmoord. Daarnaast gaat het over het maken van een zelfmoordprotocol op een vo-school en een mbo-instelling.
Stappenplan
Het grootste deel van de handleiding bestaat uit een stappenplan om zelfmoordgedachtes te herkennen en bespreekbaar te maken. Hoe herken je signalen? Hoe bespreek je vermoedens? Verwijzing naar hulp. En wat te doen na een zelfmoord(poging)?
Protocol
De handreiking geeft een aantal vragen waarmee de school een eigen zelfmoordpreventie-protocol kan maken. Het gaat hierbij vooral om signalen van zelfmoordgedachten niet te negeren.
113Online
De GGZ-instelling 113Online wil zelfmoord voorkomen. Dit doet de stichting met drie takken: 113Online, 113Preventie en 113Trainingen. Deze handreiking is onderdeel van het onderwijsdomein van 113Preventie.
Zelfmoordpreventie lhbt-jongeren
113Online schreef ook mee aan de folder Stayin’ Alive van Movisie. Deze folder is geschreven voor jongerenorganisaties en GSA’s om zelfmoord van lhbt-jongeren te voorkomen. De website waar deze folder onderdeel van uitmaakt heet Iedereen is anders.