« All Evenementen

18 september 2017
Einde:
22 september 2017

De Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september 2017) gaat dit jaar over online pesten. School & Veiligheid geeft tips en tools voor het voorkomen en aanpakken van online pesten. Samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. Online pesten: Pak ’t samen aan! Hieronder een aantal tips eruit gelicht tegen homopesten.

Zowel leerkrachten als ouders spelen een grote rol in het aanleren van goed gedrag en goede omgangsvormen aan kinderen. Zij hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Online pesten tegengaan kan door op een gelijkwaardige manier samen te werken. Door ouders nadrukkelijk bij de school te betrekken kunnen ouders en school op één lijn komen. Pedagogisch partnerschap tussen volwassenen is daarmee een voorwaarde om te komen tot een ‘gouden driehoek’ tussen leerling, ouders en school. Lees verder >>

Passen kerndoelen 38 en 43 bij de Week Tegen Pesten?

Misschien wel niet. Want:
• als in jouw klas nooit het woord ‘homo’ negatief wordt gebruikt,
• als een slecht voetballende knul géén mietje wordt genoemd,
• en als niemand lelijke dingen roept tegen kinderen van roze ouders,
dan is het de vraag of je als docent pro-actief moet beginnen over deze vorm van pesten.

‘Grapjes’

Als je wèl vaker iets negatiefs hoort over seksuele diversiteit en gender(-nonconform gedrag), dan is de Week Tegen Pesten een logisch moment om hier extra aandacht aan te geven. Leg uit wat bepaalde (online) opmerkingen voor sommige leerlingen kunnen betekenen. Vaak hebben kinderen helemaal niet door dat anderen worden gekwetst of onzeker worden door bepaalde ‘grapjes’. Jij als leerkracht kunt het verschil maken: Pak ’t aan!

Ga naar de website van de Week tegen Pesten >>

WeekTegenPesten-lied van Rutger Vink

Vlogger Rutger Vink (alias Furtjuh) heeft speciaal voor het thema van deze Week Tegen Pesten een prachtig lied geschreven over hoe je volgens hem met online pesten om kunt gaan. Hij schrijft bij de video: “Verspil je batterij niet aan mensen die het niet waard zijn. En áls je gehaat ziet… ‘dood’ de afzender dan met de Regenboog en spam ze met regenboog emoji’s! 🌈🌈🌈🌈🌈🌈”

Wahtsappgame ‘Wij zijn LIT’

Een van de acties in de Week Tegen Pesten 2017 is de Watsappgame ‘Wij zijn LIT’.

Dit zijn Amir, Fleur en Gio, de nieuwe vrienden in de ‘Wij zijn LIT’, een Whatsappgame die duurt van 11 t/m 25 september.

Om te snappen hoe pesten werkt en wat de rol van een jongere zou kunnen zijn om pesten te stoppen, heeft Zapp dit spel bedacht waarin je met fictieve vrienden op een fictieve school in een echte Whatsapp groepschat zit. Het spel duurt 5 dagen en daagt je uit om je eigen gedrag onder de loep te nemen.

Deelnemers wordt geadviseerd om ouders te betrekken omdat ook zij veel kunnen leren van dit Whatsapp-avontuur. Volgens de makers kan het spel bovendien best heftig gevonden worden. Maar als er in het echte leven dan iets heftigs gebeurt online, heb de jongere er in ieder geval al eens over nagedacht hoe hij/zij zou kunnen reageren.

It’s up to you

It’s up to you is een (gratis) interactieve film die als discussiestarter wordt ingezet op scholen om jongeren (12/15 jaar) bewuster te maken van hun rol in online pesten, waaronder homopesten. In de film wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met een aantal pestsituaties, waaronder homo-schelden. Door iedere leerling de hoofdpersoon keuzes te laten maken, ervaren leerlingen de gevolgen van hun acties en creëren ze hun eigen verhaal. In de klassendiscussie nadien wordt het onderwerp vanuit verschillende kanten belicht en leren leerlingen van elkaar over hun rol in cyberpesten als individu en als klas.

Ga naar de pagina over It’s up to you >>

De Gouden Weken

Een goede sfeer in de klas. Respect voor elkaar. Hoe gaan we met elkaar om? In de eerste weken van het schooljaar en van elk kalenderjaar kunnen leraren het klimaat in de klas het best beïnvloeden, ook op het gebied van seksuele diversiteit en gender.

Check nog meer tips van Gay&School voor deze eerste weken schooljaar >>